Najstarsza naturalna perła Australii
10 czerwca 2015, 14:30Zespół archeologów z dwóch uczelni odkrył najstarszą naturalną perłę Australii. Ma 2 tys. lat (wiek ustalono w oparciu o datowanie radiowęglowe okolicznych osadów) i ok. 5 mm średnicy. Warto przypomnieć, że kuliste perły występują w naturze bardzo rzadko.
Rośnie liczba selfie-zgonów
4 października 2018, 11:28Pogoń za robieniem ekstremalnych selfie doprowadziła w latach 2011-17 do śmierci aż 259 osób. Badacze z amerykańskiej Narodowej Biblioteki Medycznej uważają, że by zmniejszyć liczbę takich zgonów, należałoby wprowadzić punkty z zakazem wykonywania selfie (no selfie zones). Wyznaczano by je na szczytach gór czy na wysokich budynkach, gdzie dochodziło do wypadków.
Wysokie dawki witaminy C grożą zaćmą
18 grudnia 2009, 12:08Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet przez ponad 8 lat śledzili losy ok. 24.600 dorosłych kobiet. Odkryli, że u pań, które regularnie bądź okazjonalnie zażywały wysokie dawki witaminy C - mniej więcej 1000-miligramowe - o ok. 25% wzrastało ryzyko konieczności poddania się operacji usunięcia zaćmy starczej (American Journal of Clinical Nutrition).
Dzięki Street View zwiedzimy antarktyczne obiekty historyczne
18 lipca 2012, 09:53We wrześniu 2010 r. użytkownicy aplikacji Street View Google'a mogli po raz pierwszy odbyć wirtualną podróż po Antarktydzie. Od 17 lipca br. oprócz panoram z pingwinami maskowymi z Halfmoon Island da się również podziwiać antarktyczne obiekty historyczne, np. wnętrze chaty Ernesta Henry'ego Shackletona z 1908 r. czy okolice bazy Roberta Falcona Scotta z 1911 r.
Ranking najlepszych turystów świata
25 maja 2007, 08:22Japończycy zostali okrzyknięci najlepszymi turystami świata. W rankingu najmilszych globtroterów za nimi uplasowali się Amerykanie i Szwajcarzy. Listę sporządzono na podstawie odpowiedzi 15 tys. europejskich hotelarzy. Sondaż przeprowadzono dla turystycznej witryny internetowej Expedia.
Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej
23 czerwca 2015, 10:52Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.
Gdy jeden Księżyc nie wystarczy...
19 października 2018, 13:01Wu Chunfeng, szef Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co (Casc), poinformował o planach wprowadzenia na orbitę satelity oświetleniowego. Tzw. sztuczny księżyc byłby 8-krotnie jaśniejszy od Srebrnego Globu. Mógłby oświetlić obszar o średnicy 10-80 km.
Tajemnicze zniknięcie
31 grudnia 2009, 10:54Przez ostatnie 20 lat na molo nr 39 w San Francisco wylegiwało się po kilkaset lwów morskich. W zeszłym miesiącu przybywający z całego świata turyści i miejscowi mogli oglądać ok. 1700 osobników. Nagle, z niewiadomych przyczyn, zwierzęta zniknęły i teraz zostało ich mniej niż 10. Eksperci głowią się, co zaszło.
Zapamiętują wszystko, bo mają inny mózg?
31 lipca 2012, 11:16Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine odkryli różnice dotyczące anatomii i procesów mózgowych osób z zespołem hipertymestycznym (od greckiego thymesis – zapamiętywać). Bez zbytniej przesady można powiedzieć, że nie stosując technik mnemonicznych, zapamiętują one całe swoje życie.
Grunt to być niesmacznym
4 czerwca 2007, 11:30Entomolodzy z Wake Forest University rozszyfrowali sposób, w jaki ćmy stanowiące przysmak nietoperzy chronią się przed zjedzeniem. Naśladują dźwięki wydawane przez swoich niesmacznych pobratymców...